Geen objecten gevonden

Asbest

Het gebruik van asbest is sinds 1993 verboden omdat het zeer schadelijk kan zijn voor de gezondheid. In huurwoningen die vóór 1994 gebouwd zijn, is nogal eens asbest verwerkt. Deze  woningen zijn onderzocht op de aanwezigheid van asbest. Alle bewoners hebben een meterkastkaart ontvangen waarop is aangegeven of er asbest in de woning zit.

Wat is asbest?

Asbest leek een ideaal bouwmateriaal. Het is sterk, slijtvast en bestand tegen warmte. Het werkt isolerend en was goedkoop. Asbest bestaat uit kleine vezels. Die vezeltjes, dat zijn de boosdoeners. Als ze vrijkomen, kunnen ze kanker veroorzaken. Bekijk hier het asbestfilmpje.

Waar kan asbest zitten?

  • In isolatiemateriaal zoals daken, schoorstenen, rond c.v.-ketels.
  • Op plekken die door weersinvloeden aan slijtage onderhevig zijn zoals gevels, riool, daken op schuren en garages.
  • In brandwerend plaatmateriaal zoals in garages, meterkasten, rond schoorstenen, ventilatiekanalen en c.v.-ketels.
  • In vloerbedekking als vinyltegels en vinylzeil, geproduceerd voor 1984.
  • In vensterbanken en kachels.

Altijd eerst advies vragen!

Volgens overheidsregels moet u asbesthoudend materiaal dat u ooit zelf heeft aangebracht (zoals vloerbedekking) ook weer zelf (laten) verwijderen. Thuisvester vindt het belangrijk dat deze asbesthoudende materialen veilig worden verwijderd. Daarom nemen wij deze taak van u over. Gaat u verhuizen? Wacht u dan met het verwijderen van vloerzeil of vloerbedekking of uw gevelkachel tot na de opname van onze opzichter. Wij onderzoeken of er asbestverdacht materiaal aanwezig is. Vermoedt u dat u bij het klussen in de woning asbest bent tegengekomen of beschadigd asbest in huis heeft? Neem dan meteen contact met ons op.

Het schoonmaken van de woning als asbestvezels zijn vrijgekomen is een dure klus. Dit moet gedaan worden door een gecertificeerd bedrijf. Verwijdert of bewerkt u toch zelf asbesthoudend materiaal? Dan berekenen we deze kosten aan u door. 

Vuistregels asbest

  • Klussen in een woning van voor 1994? Altijd eerst advies vragen!
  • Nooit zelf asbest verwijderen; ook geen vloerbedekking (vinylvloertegels, zeil), golfplaat, gevelkachel of geiser. 
  • Nooit asbest verzagen, schuren of breken, of een gat boren in het materiaal. Dat is zelfs strafbaar.
  • Twijfelt u of een materiaal asbesthoudend is? Neem altijd contact met ons op.
  • Verwijdert of bewerkt of toch zelf asbesthoudend materiaal, dan berekenen wij de kosten van het schoonmaken van de woning aan u door.

Deel deze pagina