Over Thuisvester Werken bij Thuisvester

Nieuwsbericht

Welkom Nieuwsoverzicht Vrijwilligersinterview: Samen bereik je meer

Vrijwilligersinterview: Samen bereik je meer

Leestijd: 3 min

Bij Thuisvester werken we samen met verschillende maatschappelijke organisaties en zorginstellingen. Om onze huurders beter te kunnen helpen hebben we een signaalfunctie. Bij signalering van bijvoorbeeld betalingsachterstand, sociale isolatie of een slecht onderhouden woning, kunnen we een van onze partners inschakelen om na te gaan of hulp gewenst en nodig is. Een van deze organisaties is SurPlus en hier werkt Mienie de Regt – Gimbrère als burgeradviseur. Zij vertelt hoe ze als vrijwilliger de heer Den Hartog heeft kunnen helpen.

Een burgeradviseur kan mensen op veel verschillende manieren helpen. Het gaat dan om informele ondersteuning, bijvoorbeeld hulp met het invullen van formulieren en hulp met het aanvragen van bijvoorbeeld toeslagen of thuiszorg. Een burgeradviseur kan ook doorverwijzen naar een andere, passende, hulpinstantie. Je kan echt een verschil maken in het leven van mensen, dat blijkt wel uit de situatie bij de heer Den Hartog. Mienie: “Hij is slecht ter been en in het complex waar hij woonde is alleen een trap. Hierdoor kon hij zijn huis nauwelijks nog uit waardoor ook andere problemen ontstaan, zoals sociale isolatie. Huismeester Ivica signaleerde dat de heer Den Hartog nooit buiten kwam en hij schakelde Mienie in via haar oud-collega’s bij Thuisvester. 

Je komt veel in contact met mensen en je kunt ze écht helpen

Mienie heeft in deze extreme situatie veel voor hem kunnen betekenen. Ze heeft een urgentieaanvraag gedaan op basis van medische urgentie. Dit werd snel opgepakt bij de gemeente en bij Thuisvester, waardoor er snel een nieuwe woning beschikbaar was. Maar daar was het nog niet mee klaar. De heer den Hartog moest nog verhuizen en ook moest de doorgezakte bank vervangen worden. Geld voor de verhuizing was er niet, dus regelde Mienie een voorschot op de verhuisvergoeding via een kleine lening bij een instantie en huismeester Ivica regelde hulp voor de verhuizing zelf. Mienie en haar man hebben zelf nog een nieuwe bank en gordijnen geregeld en het laminaat gelegd in de nieuwe woning. 

Veel partijen hebben bijgedragen en we hebben echt veel voor elkaar gekregen. Zo was er ondersteuning van SurPlus, Thuisvester, Perfekt, Kringloopwinkel Oosterhout en Charitas. De heer Den Hartog heeft ondanks zijn slechte situatie nooit een betalingsachterstand of schuld gehad. Dit is in zijn situatie erg knap en je merkt dan ook dat de bereidheid bij de betrokken partijen groot is”, vertelt Mienie.

De heer Den Hartog woont inmiddels in zijn nieuwe woning en kan weer zelf naar buiten. Hij woont nu vlakbij een wijkgebouw waardoor hij weer meer sociaal actief kan zijn.