Nieuwsbericht

Welkom Nieuwsoverzicht Vincent vertelt over de Wet natuurbescherming

Vincent vertelt over de Wet natuurbescherming

Leestijd: 3 min

Vincent Vissers, die werkt als Coördinator Vastgoed Onderhoud & SMP bij Thuisvester, deelt informatie over deze wet en wat dit betekent voor woningcorporaties.

Wat houdt de flora en fauna wet (Wet natuurbescherming) in?
De Wet natuurbescherming is vanaf 1 januari 2017 van kracht en heeft eerdere wetten over natuurbescherming in Nederland vervangen. Deze wet bevat regels voor de bescherming van planten, dieren en natuurgebieden die oorspronkelijk in Nederland voorkomen. Het doel is om ervoor te zorgen dat activiteiten zoals sloop, nieuwbouw, onderhoud of renovatie geen schade toebrengen aan de natuur. Deze activiteiten moeten voldoen aan specifieke voorschriften en regels.

Wat betekent deze wet in de praktijk voor woningcorporaties zoals Thuisvester?
Voor Thuisvester betekent de Wet natuurbescherming dat we voor aanvang van onze projecten (onderhoud, renovatie, sloop, nieuwbouw) ecologisch onderzoek moeten laten uitvoeren. Ecologen voeren dit onderzoek uit om te bepalen of onze werkzaamheden schadelijk zijn voor beschermde planten en dieren. Op basis van de resultaten nemen we passende maatregelen, zoals het plaatsen van nestkasten of het aanpassen van de uitvoering van het werk om verstoring te minimaliseren.

Kan het niet naleven van de Wet natuurbescherming een bouwproject stilleggen? Inderdaad kan dit leiden tot het stilleggen van een bouwproject. Thuisvester ondervindt hier hinder van omdat extra tijd en geld nodig zijn voor onderzoek en mogelijke maatregelen om schadelijke gevolgen te verminderen. Dit kan ook vertraging en extra kosten veroorzaken, bijvoorbeeld wanneer beschermde diersoorten zoals vogels gaan broeden en werkzaamheden moeten worden stopgezet tot na het broedseizoen.

Zijn er specifieke nieuwbouwprojecten waarbij Thuisvester hinder van deze wet heeft? Recentelijk hebben we te maken gehad met de Wet natuurbescherming bij een nieuwbouwproject in Geertruidenberg. Hier waren beschermde diersoorten aanwezig zoals bijzondere vleermuizen, wat voor aanzienlijke vertraging zorgde.

Heeft Thuisvester ook met de wet te maken bij het uitvoeren van onderhoud?
Jazeker tijdens het broedseizoen (april tot augustus) is onderhoud niet toegestaan, omdat dit een kwetsbare periode is voor vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen. Ook in de wintermaanden (november tot maart) is verstoring schadelijk voor vleermuizen, die zich bijvoorbeeld in spouwmuren of bij de dakranden/dakpannen kunnen bevinden. Thuisvester heeft een Soorten Management Plan, dat wil zeggen een soort van vrijstelling. Hiervoor moeten we wel eerst onderzoek doen. Dit gebeurt op een speciale diervriendelijke wijze. Hierbij laten we de mogelijk aanwezige vleermuizen en vogels in de omliggende woningen overvliegen en daar verblijven tot het project klaar is. Als het project klaar is hebben wij nog meer en mooiere verblijven in de woningen teruggebracht waar deze dieren dan opnieuw kunnen verblijven. Nadat er door een ecoloog is vastgesteld dat er geen diertjes meer aanwezig zijn, mag Thuisvester op elk moment onderhoud uitvoeren en zijn wij niet gebonden aan bepaalde maanden.

Verwacht je dat Thuisvester in de toekomst vaker te maken zal krijgen met deze wetgeving? We verwachten dat dit in de toekomst vaker zal voorkomen. Nederland legt steeds meer nadruk op natuurbehoud, waardoor het naleven van wet- en regelgeving met betrekking tot flora en fauna een voortdurende uitdaging zal blijven voor woningcorporaties.