Geen objecten gevonden

Studenten bedenken conceptwoning voor ouderen met dementie

Publicatiedatum: 21-06-2022

Van januari tot en met juni gingen studenten van Avans Hogeschool aan de slag met een bijzondere opdracht. Het aantal ouderen neemt nog steeds toe terwijl het aantal handen in de zorg steeds minder wordt. Thuisvester en de zorgaanbieders Avoord, Mijzo en Groenhuysen vroegen studenten van Avans om hier een oplossing voor te bedenken.

Studenten van Mens en Techniek (zorgtechnologie), Stedenbouw en Bouwkunde werkten samen aan de opdracht in een zogenaamd ‘scrumteam’. Daarin werkten ze steeds aan een klein onderdeel van een product. Ze wisten van tevoren nog niet wat het eindproduct zou worden, maar leerden van het maken van het onderdeel. Zo kunnen ze tussendoor de werkwijze steeds aanpassen, voordat ze verdergaan met het volgende onderdeel. Dit proces blijft zich herhalen, om zo uiteindelijk samen tot het eindproduct te komen.

Ze constateerden dat de zorg- en huisvestingsvraag wijzigt in de 4 verschillende fases van dementie. Er is een vernieuwend concept ontwikkeld voor mensen in alle fasen in 1 wijk. De mensen met dementie in fase 1 en 2 kunnen met een aantal aanpassingen in hun woon- en leefomgeving langer zelfstandig blijven wonen. Daarbij is het wel van belang dat er dichtbij voldoende herkenningspunten en voorzieningen zijn en genoeg sociale controle en hulp. De mensen met dementie in fase 3 kunnen eigenlijk niet meer zelfstandig wonen. Mensen in fase 4 zijn volledig afhankelijk van hulp en hebben 24/7 begeleiding nodig. Dat vraagt wat van de andere bewoners in de wijk.

De studenten bedachten een conceptwoning voor mensen met dementie in fase 1 en 2. De begane grond is bedoeld voor ouderen met dementie en de verdiepingsvloer voor jongeren. In de woning zitten diverse technologieën die de dagelijkse handelingen ondersteunen zoals een huishoudelijke robotica, automatische gordijnen en schuifdeuren.

 

Deel deze pagina