Ruilen van woning: zo kunt u dat doen

Publicatiedatum: 28-04-2021

Wilt u graag een andere woning, die beter aansluit bij uw woonwensen? Dan is een woningruil misschien wel een oplossing voor u. Hierbij ruilt u uw woning met een woning van een andere huurder.

Een woningruil is alleen mogelijk tussen bewoners van 2 huurwoningen. Wie een woning wil ruilen met een andere huurder, moet zelf op zoek naar een geschikte huurwoning. Deze huurwoning moet van een woningcorporatie zijn, dus bijvoorbeeld niet van een particuliere verhuurder.

Via Klik voor Wonen kunnen geïnteresseerden een advertentie plaatsen met hun eigen woning en de woning waarnaar ze op zoek zijn. In dit overzicht vindt u de woningen die worden aangeboden voor woningruil. Via Klik voor Wonen vindt u woningen van corporaties die bij Klik voor Wonen zijn aangesloten. Behalve Thuisvester zijn dit Alwel, Laurentius, WonenBreburg, Woonkwartier en Woonvizier.

Uw woning publiceren voor woningruil
Wilt u uw woning ruilen via Klik voor Wonen? Dan moet u een formulier op de website van Klik voor Wonen invullen. Dit formulier wordt automatisch naar uw huidige verhuurder verstuurd, die de aanvraag beoordeelt. Bij goedkeuring wordt de aanvraag doorgestuurd naar Klik voor Wonen. Zij plaatsen 1 keer per week de nieuwe woningen op hun website.

Als u een woning wilt ruilen via Klik voor Wonen, zijn daar wel wat regels aan verbonden. Zo moeten de woningen in goede staat zijn en mogen er geen medische aanpassingen in geplaatst zijn. Ook mag u alleen van woning ruilen als u minstens één jaar in uw huidige woning woont en van plan bent om één jaar in uw nieuwe woning te blijven.

Woningruil aanvragen
De prijs van de woning kan ook veranderen bij een woningruil, omdat er een nieuw contract wordt afgesloten. Een overzicht van de regels kunt u hier vinden. Als u iemand heeft gevonden om mee te ruilen kunt u de ruil aanvragen onder het kopje ‘Heb je iemand gevonden om mee te ruilen?’. Dan krijgen wij daar automatisch een melding van.

Het is natuurlijk ook mogelijk om van woning te ruilen met iemand die niet is aangesloten bij Klik voor Wonen, bijvoorbeeld in de Randstad. Via deze website kunt u ruilwoningen vinden. Als u een geschikte ruilpartner heeft gevonden, kunt u de woningruil aanvragen via dit formulier.

Wanneer u een woningruil aanvraagt, toetst Thuisvester of de woning inderdaad passend is. Daarbij kijken wij naar gegevens zoals uw inkomen, gezinssamenstelling en eventuele huurachterstand. Een intakegesprek kan onderdeel zijn van de woningruil.

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden