Over Thuisvester Werken bij Thuisvester

Nieuwsbericht

Welkom Nieuwsoverzicht Recht op redelijke vergoeding teruglevering zonnepanelen

Recht op redelijke vergoeding teruglevering zonnepanelen

Leestijd: 1 min

Momenteel worden per jaar zo'n 50.000 sociale huurwoningen voorzien van zonnepanelen. 

De overheid wil stoppen met de salderingsregeling waardoor het financieel voordeel voor de huurder vervalt. Woningcorporaties, die nu juist als vliegwiel fungeren achter de energietransitie, zullen dan geen zonnepanelen meer plaatsen.

Als de salderingsregel stopt zullen huurders over een aantal jaren de zonnepanelen uit moeten zetten omdat het dan te duur voor ze wordt. Omdat slechts 30% van de opgewekte stroom meteen wordt gebruikt in het huishouden en 70% aan het net geleverd wordt om later te kunnen gebruiken. Als alleen de 30% stroom 'gratis' blijft voor de huurders is het niet meer rendabel. Het voordeel voor de huurder slaat dan om in een nadeel. 

Wij staan achter de lange termijn doelstelling, meer lokaal opwekken en gebruiken. Maar maak het dan ook voor huurders mogelijk de stroom te delen via bijvoorbeeld buurtopslag. Zij helpen immers ook mee de klimaat doelen te halen en hebben recht op een redelijke vergoeding voor teruglevering.

Als u het hiermee eens bent kunt u uw stem laten horen op de pagina van de Overheid, waar ze het gesprek over de nieuwe energieplannen aangaan: https://www.internetconsultatie.nl/omvormingsalderen.