Geen objecten gevonden

Interview met Nika: onze Programmamanager Huurdersparticipatie

Publicatiedatum: 07-12-2021

Tijdens haar studie Trend Research & Concept Creation in Lifestyle aan de Fontys in Tilburg, werkte Nika al 2,5 jaar parttime bij de klantenservice van Thuisvester. Toen ze haar studie afrondde besloot ze vanwege haar maatschappelijke achtergrond én haar affiniteit met de sector te solliciteren op de functie Programmamanager Huurdersparticipatie. Sinds september 2021 is ze werkzaam in deze rol.

Wat houdt het traject precies is? En wat is jouw rol hierin?
We zijn aan bekijken hoe we binnen Thuisvester de participatie van de huurders binnen de bedrijfsvoering kunnen gaan vergroten. Dit vraagstuk speelt bij heel veel corporaties, omdat je al snel werkt voor je huurders en niet met je huurders. Dit zouden we graag willen veranderen. Daarom houd ik me bezig met de vraag hoe we de huurder écht kunnen betrekken. Hier is interne verandering voor nodig bij de medewerkers van Thuisvester, maar er moet natuurlijk ook gekeken worden waar de behoefte van de huurder ligt. Ik ben als Programmamanager Huurdersparticipatie verantwoordelijk voor het interne deel van het traject en ik werk samen met Frisse Peper om samen op een innovatieve manier te kijken naar het begrip huurdersparticipatie.

Hoe is de samenwerking met Frisse Peper tot stand gekomen en welke taken pakt Frisse Peper op?
Frisse Peper is een organisatie die zich focust op bedrijfsverandering. Ze zijn nog niet eerder voor een woningcorporatie aan de slag gegaan, dus de hele sector is nieuw voor hen. Er is gekozen om samen te werken met Frisse Peper omdat het innovatieve denkers zijn. Zo hopen we niet voor de veilige weg te kiezen maar juist een nieuwe weg in te slaan. De taak van Frisse Peper is om écht buiten het boekje te denken en het netwerk van stakeholders goed in kaart te brengen. Om zo uiteindelijk samen met mij alles samen te pakken en huurdersparticipatie nieuw draagvlak te geven binnen Thuisvester.

In welke fase bevindt het traject zich nu? En waar ben je momenteel allemaal mee bezig?
De exploratie fase zit er eigenlijk net op. In deze fase ben ik met werknemers gaan praten over wat huurdersparticipatie betekent binnen de organisatie. Frisse Peper heeft ook veel gesprekken gevoerd met medewerkers over het onderwerp en de sector. Ik ben op dit moment zelf bezig met reuring veroorzaken binnen Thuisvester over het onderwerp. Ik wil dat het onderwerp écht gaat leven in de wandelgangen en dat iedereen er bewust van is dat er dingen gaan veranderen. Op 30 november is er een teruggeefsessie georganiseerd vanuit Frisse Peper en binnenkort komen ze met een output tentoonstelling waarin alle bevindingen tot nu gepresenteerd worden. Als de coronamaatregelen het toelaten hopen we binnenkort ook een aantal brainstormsessies te organiseren.

Waar hoop je over één jaar te staan?
Over één jaar hoop ik dat er een effectief, innovatief en duurzaam participatieplan ontwikkeld is. Waarin participatie een veel grotere rol speelt binnen de bedrijfsvoering van Thuisvester. Ik hoop dat er dan goede handvatten zijn gecreëerd, zodat Thuisvester op een nieuwe manier goed aan de slag kan gaan met huurdersparticipatie.

Deel deze pagina