Over Thuisvester Werken bij Thuisvester

Nieuwsbericht

Welkom Nieuwsoverzicht De Rattenvanger zwerfafval optochten

De Rattenvanger zwerfafval optochten

Leestijd: 3 min

De afgelopen weken is er in verschillende wijken in Oosterhout een rattenvanger door de straten getrokken. In een vrolijke optocht met muziek, dans en theater werd er aandacht gevraagd voor zwerfafval op straat, dat vaak overlast van ratten als gevolg heeft.

In de wijken Oosterheide, Dommelbergen, Slotjes-Midden en Slotjes-Oost hebben er op verschillende data vijf optochten plaatsgevonden. Deze optochten werden georganiseerd in samenwerking met Ut Kaaiendonks Kepelleke D’ Askruizen en leerlingen en docenten van h19. De gemeente Oosterhout, ZAPpers (zwerfafvalpakkers), Theek5, Surplus, werkgroep Duurzaamheid, buurtorganisaties, een aantal scholen en Thuisvester leverden allemaal hun bijdrage aan deze actie.

Yvonne Balemans, Coördinator Vitale Wijken binnen Thuisvester was bij samen met wijkbeheerder Adel Salah aanwezig bij de optocht in de wijk Slotjes-Midden op 9 oktober 2021. Yvonne:

Op zaterdag 9 oktober was ik samen met Adel bij een van de optochten van de Rattenvanger. Het was een zonnige dag. Vergezeld door bewoners, medewerkers van de gemeente Oosterhout en Zappers trokken we door de wijk Slotjes-Midden. Daarbij werden we muzikaal begeleid door Ut Kaaiendonks Kepelleke D’Askruizen, waar onze collega Jurgen van Overbeek deel van uitmaakt. Onderweg lieten de ratjes (leerlingen van h19) zien hoe zij reageren op zwerfafval. We trokken al dansend en zappend door de straten en eindigden onze optocht bij Slotjesveld. D’Askruizen gaven samen met de ratjes nog een mini voorstelling voor de bewoners van Slotjesveste. De zwerfafval optochten zijn een mooie en ludieke manier om dit thema onder de aandacht te brengen. Er wordt met de verschillende partners afgesproken om in 2022 ook structureel aandacht te geven aan dit thema. Wordt vervolgd.

Zo kun je overlast van ratten voorkomen
Om rattenoverlast te voorkomen is het belangrijk dat ratten geen voedsel en onderdak kunnen vinden in de buurt van je woning. Lees hier wat je kunt doen om rattenoverlast te voorkomen:

  • Voer geen eenden of andere dieren, dit trekt ook ratten aan.
  • Klop een tafellaken met voedselresten niet uit in de tuin.
  • Hang voedsel voor vogels op en strooi het niet in de tuin.
  • Gooi geen brood of ander voedsel van het balkon.
  • Ruim vruchten die uit fruit- en notenbomen zijn gevallen zo snel mogelijk op.
  • Zorg dat dierenvoeding in een afgesloten verpakking wordt bewaard.
  • Zorg dat voerbakken die buiten staan ’s avonds leeg zijn.
  • Zorg dat afval in een gesloten bak of container wordt opgeslagen.
  • Ruim regelmatig je schuur op, ratten kunnen schuilen in langdurig opgeslagen materialen.
  • Snoei regelmatig de tuin, ratten verplaatsen zich erg snel door haagplanten die niet bijgehouden worden.