Nieuwsbericht

Welkom Nieuwsoverzicht De Rattenvanger zwerfafval optocht in Oosterhout

De Rattenvanger zwerfafval optocht in Oosterhout

Leestijd: 2 min

Zwerfvuil is vaak te vinden rondom flats die aan het water liggen of als er een kinderboerderij in de buurt ligt. Doordat dit blijft liggen komen hier ratten op af die voor overlast zorgen in de hele wijk. Mensen en dieren kunnen ziek worden van een, door een rat besmette, plaats. Bewoners die de taal niet zo goed spreken begrijpen de flyers die we hier regelmatig over verspreiden niet. Daarom brengen we samen met organisaties die actief zijn in de wijk dit probleem op een andere ludieke manier onder de aandacht. 

We organiseren samen 'De Rattenvanger zwerfafval optocht’. We willen onder de aandacht bregen dat door de leef- en woonomgeving schoon te houden zij zelf ook iets kunnen doen tegen ongedierte. In een vrolijke stoet met muziek, dans en theater vragen zij aandacht voor zwerfafval en de ratten die daarop afkomen. Samen met leerlingen en docenten van h19 en Ut Kaaiendonks Kepelleke D’ Askruizen lopen ze vijf keer een optocht door verschillende wijken.

De rattenvanger vertelt de mensen in het begin en aan het eind een afval- en rattenvangersverhaal op een theatrale manier. Docenten en leerlingen spelen een speciaal hiervoor gemaakt arrangement. Hier achteraan komen bewoners vanuit de bewonersorganisaties, de vaste zappers uit de buurt en schoolkinderen. Zij gooien afval weg en de rattenvanger met de dansgroepen verkleed als ratten pakken het afval weer op met zapp stokken. Deze routes starten en eindigen op hetzelfde punt. Aan het eind worden er zapp stokken uitgedeeld met een klein rattenpootje erop.

Schema van de optochten

De tochten beginnen om 13.00 uur en eindigen om 15.00 uur.

  • Oosterheide, 25 september 2021, Kindcentrum De Ontdekking, Kamerlingh Onneslaan 3 
  • Dommelbergen, 2 oktober 2021, wijkcentrum Dommelbergen, Arkendonk 90 
  • Slotjes Midden, 9 oktober 2021, wijkcentrum Slotjes, Slotjesveld 15 van 13.00 
  • Slotjes Oost, 16 oktober 2021,  Inloophuis De Vinder, Sint Vincentiusstraat 113A 

De routes van de optochten.