Geen objecten gevonden

Buurtbemiddeling Rucphen helpt bij burenproblemen

Publicatiedatum: 30-08-2021

Wie een probleem heeft met zijn of haar buren en er zelf niet aan uit komt, kan voortaan aankloppen bij Buurtbemiddeling Rucphen. “We proberen de buren weer bij elkaar te krijgen”, legt coördinator Louise Wellens uit.

De buurtbemiddeling is een nauwe samenwerking tussen Thuisvester en de gemeente Rucphen. Het initiatief is er sinds begin dit jaar. “Buurtbemiddeling komt eigenlijk uit Amerika. De achterliggende gedachte is dat het door bewoners, voor bewoners is. Binnen buurtbemiddeling werken altijd vrijwilligers uit de stad of het dorp. Zo kunnen we samen problemen oplossen”, vertelt Louise.

Overhangende takken
Inwoners van Rucphen, en dus ook huurders van Thuisvester, kunnen onder andere voor geluidsoverlast en overlast van dieren aankloppen. Louise: “Geluidsoverlast komt het meest voor. Daarna komt overlast van dieren, zoals blaffende honden. Ook komen mensen langs vanwege tuin- en grondgeschillen, zoals overhangende takken, en parkeerproblemen.”

De coödinator weet te vertellen dat buurtbemiddeling een gemiddeld slagingspercentage heeft van 80 procent. “Mensen zien er vaak tegenop, maar het heeft echt heel veel nut om in gesprek te gaan. Wanneer mensen de moedige stap zetten met elkaar rond de tafel te gaan, komen ze er eigenlijk bijna altijd wel uit."

Vrijwilligers gezocht
Louise werkt nu samen met 3 vrijwilligers. Maar ze zou nog wel 1 of 2 extra buurtbemiddelaars kunnen gebruiken. Het gaat om gemiddeld 1 uur per week. “Buurtbemiddelaars moeten vooral oprecht geïnteresseerd zijn. Ieder verhaal is weer anders. Veel mensen vinden het leuk dat ze door de buurtbemiddeling nieuwe mensen leren kennen. Wie ermee begint, krijgt eerst een driedaagse training.”

Zelf is Louise al een aantal jaar coördinator en ook buurtbemiddelaar. Behalve in Rucphen werkt ze ook in de gemeentes Moerdijk en Halderberge. “Ik vind het belangrijk om mensen op een andere manier naar zichzelf en anderen te laten kijken. Als mensen eerlijk in de spiegel kunnen kijken, kunnen ze ook vriendelijker en open communiceren naar anderen.”

Wie in contact wil komen met Buurtbemiddeling Rucphen kan een mail sturen naar infobuurtbemiddelingrucphennl. Daarnaast is het initiatief aangesloten bij de website www.problemenmetjeburen.nl. “Daar vinden mensen allerlei achtergrondinformatie en tips. Zo kunnen mensen vinden wat ze zelf kunnen doen bij overlast en vinden ze tips over hoe ze het best een gesprek aan kunnen gaan. Ze kunnen via de website ook een melding doen. Die komt dan automatisch in onze mailbox.”

Deel deze pagina