Geen objecten gevonden

Al 150.000 elektrische kilometers

Publicatiedatum: 29-03-2021

We verduurzamen niet alleen onze woningen, ook onze zakelijke kilometers worden steeds groener. Een jaar geleden nam onze onderhoudsdienst als eerste elektrische bussen in gebruik en werd zo volledig elektrisch. Inmiddels rijden ook het management en de opzichters in elektrische auto’s.

Een jaar elektrische onderhoudsdienst
Toen we de elektrische bussen net in gebruik hadden genomen kregen we gelijk al vragen: Hoe bevalt het?, Is het niet onhandig? Onderhoudsmedewerker Hans Oome vertelt over zijn ervaringen: “Het elektrisch rijden bevalt mij heel goed. Ik wil niet meer anders. Ik heb genoeg oplaadmogelijkheden en dan hoef je er nauwelijks rekening mee te houden. Ook is de bus gewoon krachtig genoeg om ook nog 400kg te kunnen trekken. Ik heb het afgelopen jaar al 11.500 kilometer gereden, dat scheelt heel veel brandstof en uitstoot!”

Om onbezorgd elektrisch te rijden zijn wel genoeg laadpalen nodig. Hans: “Niet alle collega’s hebben thuis een laadpaal in de buurt of de laadpaal die er is, is vaak bezet. Dit komt omdat niet elke gemeente nu al inspeelt op elektrisch rijden. Dat vraagt veel planning en aanpassing, zeker als ze wat verder weg wonen en dus al meer kilometers rijden tussen werk en huis. De werkdag begint dan met een legere bus en dan zijn ze vaak echt aangewezen op snelladers onderweg.”

Besparing
Als we ons stroomverbruik voor het opladen van de auto’s en bussen omrekenen, zien we dat we het afgelopen jaar al ruim 150.000 elektrische kilometers hebben gereden. Het is lastig om de precieze CO2 besparing vast te stellen, omdat iedere auto een andere hoeveelheid CO2 uitstoot. Maar als we rekenen met een gemiddelde uitstoot hebben we in 2020 al 15 ton CO2 bespaard!

En dat wordt het komende jaar alleen maar meer! In 2020 gingen we gefaseerd over op elektrisch rijden. Onze opzichters rijden pas drie maanden elektrisch. Net als de onderhoudsdienst rijden zij veel kilometers. In 2021 wordt onze besparing op de CO2-uitstoot dus nog veel groter en is echt het overgrote deel van onze kilometers elektrisch!

Zonne-energie
Op het kantoor van Thuisvester in Oosterhout wekken we stroom op met zonnepanelen. In 2020 hebben we ongeveer de helft van het stroomgebruik van de auto’s opgewekt met onze eigen panelen. Ondertussen zoeken we naar mogelijkheden om meer zonne-energie op te wekken op ons eigen terrein. We hebben de ambitie om op termijn net zoveel energie op te wekken als we verbruiken met het opladen van de auto’s.

Deel deze pagina