Geen objecten gevonden

75 jaar vrijheid - KM van de vrijheid

Publicatiedatum: 31-10-2019

Zaterdag 2 november opent burgemeester Buijs om 18.00 uur de Kilometer van de Vrijheid. Dit is een belevingstocht waarin de laatste dagen van de oorlog en eerste dagen van de bevrijding centraal staan. 

Start - Sint Antoniuskerk, Sint Vincentiusstraat 113a, Oosterhout
Via Sint Vincentiusstraat - Zandheuvel - Isabellastraat - Klappeijstraat - Markt
Einde - Sint Jansbasiliek, Markt 17, Oosterhout

Langs het parcours worden documentaires getoond, zijn er diverse exposities en projecties op bijzondere plaatsen en wordt de geschiedenis van de route in oude foto’s uitgebeeld. Ook wordt het gedenkteken voor James McClelland, de Britse soldaat die precies tijdens de bevrijding op de kruising van Zandheuvel en St.Vincentiusstraat om het leven kwam.

Er zijn acteurs én echte militairen aanwezig om de bevrijdingstijd her te beleven, de Power Swing Jazz Band treedt op, er staat een Decap-dansorgel in de Klappeijstraat en uit oude luidsprekers hoort u muziek en toespraken uit die tijd. De hele route is versierd met zelf gemaakte vlaggen en de bewoners van het Thomashuis helpen een handje. Voor eten, drinken en versnaperingen is gezorgd en in de basiliek kunt u een kaarsje branden om overledenen te herdenken. 

Om 13.15 uur trekt een colonne van militairen van de Nationale Reserve in oude legervoertuigen over de Zandheuvel richting de Markt. Voor de mensen langs de route heeft het Museumkwartier een traditionele zwaaivlag om de colonne te verwelkomen.

Iedereen is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. 

 

Deel deze pagina