bijgewerkt 19-11-2018

Bericht

bijgewerkt 16-05-2018

Sleutels eerste NOM-woningen Raamsdonksveer uitgereikt

“Alles wat ik had durven dromen, zit erin”, vertelt Bianca Maas (46) enthousiast. Dinsdag 8 mei kreeg ze de sleutels van haar nieuwe huurwoning aan de Julianalaan in Raamsdonksveer. En het is allesbehalve een gewoon huis. Het is een zogenoemde nul-op-de-meterwoning (NOM), die bij een gemiddeld verbruik evenveel energie opwekt als er gebruikt wordt.”

Nergens radiatoren

Via Thuisvester kreeg Bianca allerlei informatie over de slimme energiezuinige technieken in haar woning. "Als je ’s ochtends wakker wordt, schuif je de gordijnen opzij en zet je het raam open. Ook als je doucht, zet je vaak het raam verder open. In een NOM-woning doe je dat juist niet. Een speciaal ventilatiesysteem ververst de binnenlucht, zonder dat het muf gaat ruiken. Ook is er geen gasaansluiting en vind je nergens radiatoren. En de thermostaat zet je in de winter en zomer op een vaste temperatuur. Wat die
temperatuur is, moeten we nog ontdekken. Thuisvester leert ook met ons mee. Wij zijn de eerste bewoners en dus hun praktijkvoorbeeld. Dat maakt het extra leuk."

Zien wat je verbruikt

Tijdens de bouwperiode reed Bianca regelmatig langs haar nieuwe huis. “Elke keer was het mooier. Alles is nieuw, dat vind ik heerlijk. We hebben drie grote slaapkamers, een vaste trap naar zolder, een tweede toilet boven en overal vloerverwarming. Verder hangt er een scherm waarop we zien wat we elke dag opwekken en verbruiken aan energie. Ook lees je hier af wanneer je de filters van het ventilatiesysteem moet vervangen. Ze doen het een keer voor en daarna doe je het gewoon zelf.”

Speciale plek

Dat Bianca’s nieuwe huis een NOM-woning is, was geen reden om hiernaartoe te verhuizen. “De interesse zou bij een gewoon huis net zo groot zijn geweest. Ik woonde in Geertruidenberg en wilde heel graag terug naar Raamsdonksveer. Hier kom ik vandaan. Sterker nog, ik ben aan de andere kant van de rotonde geboren. Dus het is heel speciaal om op deze locatie te wonen. En nu ik steeds meer lees over de slimme dingen in mijn huis, word ik alleen maar enthousiaster.”