bijgewerkt 28-04-2017

Woningruil

Woningruil

Woningruil is alleen mogelijk tussen bewoners van twee huurwoningen. Na de ruil kunt u de woning pas na één jaar weer opzeggen. U moet zelf een bewoner vinden waarmee u van woning wilt ruilen.
Ruilpartner

Als u een ruilpartner heeft gevonden, kunt u hier woningruil aanvragen. U kunt dan aangeven in welke woning u nu woont, wie uw ruilpartner is en welke woning uw ruilpartner bewoont.

Toetsing

Thuisvester toetst vervolgens een aantal gegevens van u en van uw ruilpartner: grootte van de woningen, huishoudsamenstelling, inkomen, huurprijs, eventuele huurachterstand of overlast. Op basis van die gegevens beoordeelt Thuisvester of woningruil mogelijk is. 

Nieuwe huurprijs

Er wordt een nieuw contract afgesloten conform het huidige beleid. Dit kan betekenen dat de huur van de ruilwoning hoger wordt.

Woningruil aanvragen

Meest gestelde vragen

 • Mag ik mijn woning ruilen?

  U kunt alleen een woning ruilen als degene met wie u wilt ruilen ook in een huurwoning woont en als de andere verhuurder ook toestemming geeft. Via dit aanvraagformulier kunt u woningruil aanvragen.

 • Hoe kan ik woningruil aanvragen?

  Als u een ruilpartner heeft gevonden kunt u via dit aanvraagformulier woningruil aanvragen.

 • Wat zijn de regels en voorwaarden voor woningruil?

  Thuisvester kijkt naar de huishoudsamenstelling, grootte van de woningen, inkomen, huurprijs, eventuele huurachterstand of overlast. Op basis van die gegevens en de regels voor het passend toewijzen, beoordeelt Thuisvester of woningruil mogelijk is en onder welke voorwaarden. Hier vindt u het overzicht van de inkomensgrenzen. U moet zelf een bewoner vinden waarmee u van huurwoning wilt ruilen. Na de ruil mag de woning pas na één jaar weer opgezegd worden.

 • Behouden de woningen dezelfde huurprijs?

  Omdat er een nieuw huurcontract wordt afgesloten is de nieuwe huurprijs van toepassing.