bijgewerkt 19-11-2018

Vocht en ventilatie

Vocht en ventilatie

Voor een gezond leefmilieu in huis is het belangrijk dat u dagelijks ventileert. Daarmee komt er voldoende frisse lucht uw woning binnen. Zo zorgt u ervoor dat u waterdamp en geurtjes afvoert. Wist u dat het verwarmen van een vochtige ruimte meer energie kost dan het verwarmen van een koele, geventileerde ruimte? Laat daarom ventilatieroosters open staan en zet de mechanische ventilatie nooit uit. Zet dagelijks ramen open en gebruik uw afzuigkap.
Natuurlijke ventilatie

Natuurlijk ventileren doet u door klepraampjes en ventilatieroosters altijd open te zetten. Luchten kan door de ramen dagelijks een kwartier open te zetten. Dat zorgt voor voldoende frisse lucht. Als de wind op de roosters staat kunt u deze tijdelijk (gedeeltelijk) sluiten, om tocht en teveel warmteverlies te voorkomen. Goed geïsoleerde woningen worden op een van onderstaande manieren geventileerd.

Mechanische ventilatie

De mechanische ventilatie zorgt voor luchtverversing. Een ventilatormotor zuigt via luchtkanalen en ventilatieroosters lucht weg uit de keuken, de badkamer en het toilet. Via een regelknop met twee of drie standen kunt u de hoeveelheid lucht regelen die het mechanische ventilatiesysteem afzuigt. Om de lucht af te voeren is het belangrijk dat u ventilatieroosters of klepramen open zet.

Gebalanceerde ventilatie

Bij gebalanceerde ventilatie wordt de lucht uit de woning automatisch afgevoerd én schone lucht van buiten aangevoerd. De ventielen zijn via luchtkanalen aangesloten op centrale ventilatoren. De warmtewisselaar warmt via een warmteterugwin-installatie (wtw-unit) de verse lucht op, voordat die het huis in gaat. Het systeem gebruikt hiervoor de warmte die de unit uit de afgevoerde lucht haalt.

Meest gestelde vragen

 • Waarom moet ik ventileren?
  Als u constant ventileert en dagelijks lucht, heeft u gezonde en droge lucht in huis. Doet u dit niet dan wordt uw woning vochtig, kil, ongezond en ontstaat er schimmelvorming.
 • Wat moet ik doen als ik schimmel in mijn woning heb?

  Schimmels worden vaak veroorzaakt door niet goed ventileren. Daarom is de huurder zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van schimmels. Omdat schimmels gezondheidsklachten kunnen veroorzaken is het belangrijk deze zo snel mogelijk te verwijderen. Doe dit nooit met een droge borstel want dan komen er schimmeldeeltjes in de lucht. Draag tijdens het verwijderen van schimmel altijd handschoenen en een mondkapje.

  U kunt schimmel op gladde oppervlakken op verschillende manieren verwijderen.

  • Los zes gram soda op in 1 liter heet water. Wrijf deze met een harde borstel over de schimmel of giet het er overheen. Daarna altijd even naspoelen met schoon water.
  • Hardnekkige schimmels kunt u behandelen met bleekmiddel. Gebruik 25 ml bleekmiddel op 1 liter water. Dep met een spons de schimmelplekken en laat de plek daarna opdrogen. Als na een dag de schimmel niet helemaal weg is kan de behandeling herhaald worden.
  • Gebruik bij hardnekkige schimmels een schimmelverwijderaar. Deze zijn echter niet milieuvriendelijk.


  Als het vochtprobleem niet wordt opgelost komen de schimmels weer terug. Ventileer de ruimte daarom goed zodat de vervuilde lucht naar buiten kan en er verse lucht naar binnen komt. De schimmels hebben zo minder kans om zich te verspreiden.

 • Tips voor natuurlijke ventilatie

  Lucht elke dag een kwartiertje

  • Ventileer extra tijdens het douchen, tijdens koken en bij het gebruik van een condenswasdroger. Zet eventuele ventilatie (afzuigkap of doucheventilator) op de hoogste stand zodat het vocht snel wordt afgevoerd. Laat de ventilatie tot 20 minuten na afloop aan.
  • Ventileer extra als er veel mensen in huis zijn, bijvoorbeeld bij een feestje.
  • Als u de was binnen droogt hang deze dan in een goed geventileerde ruimte.

  Vochtschade voorkomen

  • Ventileer verstandig.
  • Voorkom onnodig energieverlies door goede woningisolatie.

  Waterdamp beperken

  • Ventileer constant, door bijvoorbeeld een klepraampje open te laten.
  • Plaats eventueel een anti-inbraakstang, zodat het raam dag en nacht open kan blijven.
  • Maak na het schoonmaken alles goed droog.
  • Als het mooi weer is, kunt u de was buiten drogen. Dit bespaart ook veel energie.
 • Wat doet de mechanische ventilatie?

  Een mechanisch afzuigsysteem zorgt voor luchtverversing in huis. Een ventilatormotor zuigt via luchtkanalen en ventilatieroosters lucht weg uit de keuken, de badkamer en het toilet. Via een regelknop met twee of drie standen is de hoeveelheid lucht die het mechanische ventilatiesysteem afzuigt te regelen.

  Om weer schone lucht aan te voeren moeten de ventilatieroosters open staan.

 • Hoe kan ik de mechanische ventilatie schoonmaken?

  Haal vervuilde ventielen een voor een voorzichtig uit de wand of het plafond, en maak ze schoon met een vochtig doekje. Verander de opening van de ventielen niet! Plaats het ventiel terug en verwijder dan pas de volgende om te voorkomen dat het systeem ontregeld wordt. Als de ventielen ook filters hebben, was ze dan minstens twee keer per jaar uit in een sopje met afwasmiddel. De ventilatieroosters kunt u het beste droog reinigen met een borstel of een stofzuiger. Bij sommige roostertypes is de kap van het rooster afneembaar zodat u die makkelijk schoon kan maken.