bijgewerkt 19-11-2018

Asbest

Asbest

Alle woningen van voor 1994 zijn onderzocht op de aanwezigheid van asbest. Na 1994 is het gebruik van asbest verboden. Alle bewoners hebben een meterkastkaart ontvangen waarop is aangegeven of er asbest in de woning zit.
Informatiefolder asbest Meterkastkaart asbest

Meest gestelde vragen

 • Wat is asbest?

  Asbest bestaat uit microscopisch kleine vezels die verwerkt werden in bouwmaterialen die vroeger veel gebruikt werden omdat ze sterk en slijtvast waren.

 • Wanneer is asbest gevaarlijk?

  Onderzoeken wijzen uit dat asbest meestal niet gevaarlijk is. Zolang er niet in gehakt, gezaagd of geboord wordt kunnen er namelijk geen vezels vrijkomen. Wanneer asbesthoudende materialen verwijderd of bewerkt worden (door boren, zagen, schroeven, etc.) komen er wel asbestvezels vrij.

  Meer informatie over asbest vindt u in deze asbestfolder.

 • Alle woningen worden op asbest geïnventariseerd. Waarom doet Thuisvester dit?

  Alle woningen met een bouwjaar van voor 1994 zijn asbestverdacht. Vanaf 1994 is het gebruik van asbesthoudende materialen verboden. Uw woongenot en veiligheid staan bij ons voorop. Daarom wil Thuisvester duidelijkheid krijgen over mogelijke aanwezigheid van asbest en wordt er steeksproefsgewijs geïnventariseerd of er asbest in de woning aanwezig is.

 • Hoe weet ik, of kom ik te weten of er asbest in mijn woning zit?

  Na uitvoeren van het onderzoek informeert Thuisvester u of en waar er asbest in uw woning is aangetroffen. U ontvangt een meterkastkaart. Wij vragen u de meterkastkaart op te hangen. Deze kaart hoort bij de woning en moet bij mutatie in de woning achter blijven. Als u de meterkastkaart niet heeft ontvangen of niet (meer) aanwezig is, sturen wij u deze alsnog toe.

  Voorbeeld Meterkastkaart

 • De asbest die op de meterkastkaart staat zit niet in mijn woning. Hoe kan dat?

  Thuisvester heeft een steekproef laten uitvoeren, wat inhoudt dat een deel van alle woningen onderzocht zijn. Het kan zijn dat op individuele basis (op klacht of mutatie) de asbest in het verleden al verwijderd is.

 • Als asbest wordt aangetroffen wordt die dan verwijderd?

  Asbest wordt niet altijd verwijderd als dit is aangetroffen. Als het een hechtgebonden toepassing is wordt deze niet verwijderd. Als onderzoek uitwijst dat de asbest verwijderd moet worden informeren wij u hierover.

 • Moet Thuisvester asbesthoudend materiaal verwijderen?

  Als de asbest niet beschadigd is en er geen vezels vrijkomen, is Thuisvester niet verplicht asbest direct te verwijderen. Bij een onderhoudsmoment wordt bekeken of de asbest verwijderd of geïsoleerd moet worden. Vanaf 2024 moeten alle asbestdaken die in contact staan met de buitenlucht, zoals asbesthoudende golfplaten, verwijderd zijn.