bijgewerkt 19-11-2018

Service- en/of stookkosten

Service- en/of stookkosten

Als u in een appartementencomplex woont, heeft u te maken met servicekosten.

Servicekosten

Naast de kale (netto) huurprijs betaalt u ook een voorschotbedrag aan servicekosten en deze zijn niet voor iedereen hetzelfde. De servicekosten betaalt u bijvoorbeeld voor algemene verlichting of het schoonmaken van gemeenschappelijke ruimten en beglazing. Maar ook het gezamenlijk water- en/of elektraverbruik. Jaarlijks ontvangt u vóór 1 juli een afrekening.
Via Mijn Thuisvester kunt u de servicekosten bekijken.

Meest gestelde vragen

 • Wat zijn verrekenbare servicekosten?

  Voor de verrekenbare servicekosten betaalt u maandelijks een voorschotbedrag. Jaarlijks vergelijken we dat bedrag met de kosten die werkelijk gemaakt zijn. U krijgt dan een overzicht waaruit blijkt of u gaat bijbetalen of geld terugkrijgt. Als het nodig is, passen we het voorschotbedrag aan.

 • Wat zijn niet-verrekenbare servicekosten?

  Niet-verrekenbare servicekosten zijn vaste servicekosten, zoals bijvoorbeeld deelname aan de glasverzekering. Hiervan ontvangt u geen jaarlijkse afrekening.

 • Wat zijn stookkosten?

  Soms betaalt u naast huur en servicekosten elke maand een voorschot voor stookkosten. Bijvoorbeeld als uw gebouw een centrale installatie voor c.v. en warm water heeft. Aan het eind van het jaar verrekenen we uw werkelijke verbruik met wat u al betaald heeft.

 • Wanneer moet ik servicekosten betalen?

  Als u in een appartementencomplex woont, betaalt u maandelijks een voorschotbedrag aan servicekosten. U vindt deze kosten in uw huurovereenkomst en via Mijn Thuisvester.

 • Waarom betaal ik maandelijks een voorschot?

  Om de kosten voor u te spreiden betaalt u maandelijks een voorschot.

 • Wanneer vindt de jaarlijkse afrekening plaats?

  De servicekosten worden ieder jaar met de huurder afgerekend en er wordt, indien nodig, een nieuw maandelijks voorschot berekend. Afrekening vindt plaats vóór 1 juli van het opvolgende jaar.

 • Waar kan ik zien of en hoeveel servicekosten ik moet betalen?

  Via Mijn Thuisvester of in uw huurovereenkomst.

 • Wat is een appartementsrecht?

  Als u een appartement huurt, huurt u (juridisch gezien) het appartementsrecht. Dit appartementsrecht geeft u het recht op het exclusieve gebruik van een privégedeelte van het complex.

 • Wat is een VvE?

  Een VvE is een Vereniging van Eigenaren. Dit is een rechtspersoon die als taak heeft de gemeenschappelijke gedeelten van het appartementengebouw te beheren en te onderhouden.

 • Moet ik verplicht lid worden van een VvE?

  Als u huurder bent, bent u geen lid van een VvE, Thuisvester wel omdat zij eigenaar is.

 • Waar kan ik informatie vinden over de Warmtewet?

  Door de Warmtewet worden wij als verhuurder gezien als uw leverancier van warmte. Stookkosten rekenen wij daarom met u af op basis van werkelijk geleverde energie (Gigajoules) tegen een vooraf vastgesteld tarief. Wat de Warmtewet precies inhoudt kunt u lezen op Consuwijzer.