bijgewerkt 11-12-2018

Nul op de meter wonen

Nul op de meter

Nul op de meter wonen wordt ook wel NOM genoemd. Deze woningen wekken gemiddeld genomen evenveel energie op dan dat er verbruikt wordt voor verwarming, warm water en elektra. Deze woningen zijn gasloos en maken geen gebruik van andere fossiele brandstoffen. Dit draagt bij aan een verbetering van het milieu. Ze verbruiken aanzienlijk minder energie dan een woning die niet als NOM woning is uitgevoerd. 

De begane grondvloer, gevel en dak zijn voorzien van hoogwaardige isolatie en de ramen en het vaste glas zijn voorzien van triple beglazing. Hierdoor gaat er weinig warmte verloren en is er weinig energie nodig om de woning te verwarmen.

Energie Prestatie Vergoeding (EPV)

Voor NOM woningen is een extra investering nodig. Ter compensatie daarvan betalen huurders een zogenaamde  Energie Prestatie Vergoeding (EPV). Hoeveel energie de woningen mogen verbruiken en hoeveel ze moeten opwekken staat vermeld in een energieprestatieovereenkomst.

Welke installaties er in de NOM woning zitten en hoe deze woningen het beste gebruikt kunnen worden, leest u in deze NOM-handleiding.

Meest gestelde vragen

  • Kan ik oneindig veel energie verbruiken?

    De woning produceert (duurzaam) gemiddeld net zo veel energie als d de woning gebruikt voor het verwarmen van de woning, het ventileren van de woning en het verwarmen van het tapwater. Hoeveel energie uw woning mag verbruiken of hoeveel u moet opwekken staat vermeld in de energieprestatieovereenkomst die u van ons ontvangt.

  • Welke installaties zitten er in een NOM-woning?
    De NOM-woning is voorzien van een warmtepompinstallatie, een balansventilatiesysteem en zonnepanelen.
  • Kan ik mijn energieverbruik monitoren?

    Dit is mogelijk via het monitoringssysteem die in uw woning geïnstalleerd is. Van uw verbruik ontvangt u jaarlijks een overzicht.